Skärmbild av Riot-webb för Hovklusters

Nu lanseras Matrix-servern Hovkluster.eu!

Servern has stängts ner den 30e juli 2021 och har ersatts av hingst.net.

Ända sedan jag upptäckte Matrix-protokollet och alla dess fördelar (men tyvärr en del nackdelar också) så har jag velat köra min egen hemserver, och nu gör jag det äntligen!

Matrix är en open-source standard för decentraliserad kommunikation, dvs ett nätverk där det inte finns en enda central server som kontrollerar all data, utan vem som helst kan sätta upp en egen server, där alla dessa servrar kommunicerar med varandra. Detta gör nätverket säkrare och mer hållbart. Om en server går ned så skickas all trafik som vanligt på de andra servrarna. Det finns dock en hel del nackdelar med hanteringen av personlig data och GDPR och liknande, men det är under en långsam förbättring. Matrix/Element kan ses som en variant till t.ex. Discord och Slack.

Först tänkte jag använda Misshostings VPS tjänst då jag redan har mina domäner där, men de tillät mig inte att välja mina egna VPS-specifikationer, så det fick bli Inleed istället.

Servern kör nu senaste versionen av Synapse (en hemserver implementation av Matrix protokollet), och fungerar som den ska. Det tog några dagar att sätta igång allt men jag lyckades tillslut. Jag kör matrix-docker-ansible-deploy versionen, vilken såg lättast ut. Installationsinstruktionerna var hyfsat lätta att följa så det var bra.

Federation funkar!
Federationen fungerar som den ska 🙂 (Tagen från Matrix Federation Tester: hemsida.)

Jag funderade på hur bra specs servern skulle ha, men efter lite forskande fick det bli en dubbelkärning processor med 3 GB RAM och 100 GB SSD utrymme, vilket känns mer än tillräckligt. Nu med ca två användare och en anslutning till en gruppchatt på en annan hemserver med ca. 170 användare så används strax över 1 GB RAM och 5-15% CPU kraft. Servern kör Ubuntu Server 20.04 LTS.

Servern är öppen för registrering och gås att nå på:

Element finns för både dator och mobil. Det är en ny Riot app under utveckling som heter RiotX, vilken är snabbare men saknar en del funktioner än så länge. Apparna finns på både F-Droid och Google Play (på App Store vet jag ej om de finns men det borde de göra).

(Domän)namnet Hovkluster blev lite av en slump då jag tänkte använda den till ett annat projekt, men det fick bli till det här också. Jag ser det bara som en fördel om det är hästrelaterat ;D

Användarvillkoren och integritetspolicyn är tillräckligt utvecklade för att funka, men de kan komma att uppdateras senare. Jag försöker spara så få loggar som möjligt men då Matrix/Synapse loggar precis allt från IP-adresser till vem man pratar med så är det ganska svårt att göra. Jag väntar på att peer-to-peer versionen av Matrix utvecklas, vilket borde lösa de flesta integritetsproblemen 🙂 I nuläget sparas loggfiler i endast en vecka.

 

Välkommen att registrera dig på servern! Ju mer användare desto bättre 🙂 Vill du kontakta mig så heter jag @dhjarven:hovkluster.eu.

 

 

Uppdaterad 2020-07-20. Servern har bytt domänadress från .se till .eu.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *