Bild på Google sök med texten "Hejdå Google"

Nytt årtionde, hejdå Google!

Nu har 2020 börjat och för att inleda det nya året fanns det ett självklart val för att fortsätta kampen för ett bättre internet och större integritet online; jag raderade mitt Google konto! Under de senaste månaderna har jag sakta men säkert flyttat alla mina konton på olika hemsidor och tjänster till min ProtonMail address, säkerhetskopierat mina filer hos Google (Gmail, Drive, Photos, Maps etc..) och bytt till open-source alternativ för att komma ifrån Googles tjänster, spårning och integritetskränkande ekosystem.

De flesta tjänster har varit lätta att byta och krävde inte så mycket arbete. Gmail var den absolut svåraste då jag var tvungen att manuellt uppdatera eller raderat mina konton (ca 200 st.) så att de är registrerade på mitt ProtonMail-konto istället för på Gmail. Hade jag inte gjort detta hade jag förlorat åtkomsten till många av dem när jag tog bort mitt Google konto.

Skärmklipp på avslutat Google konto
Jag låter bilden tala för sig själv.

Det jag gjorde för att komma undan Google;

Google (Sök) ersattes med DuckDuckGo.
Maps ersattes med OpenStreetMap.
Keep ersattes med Signal och Tasks (F-Droid, av Alex Baker).
Drive ersattes med Dropbox (också proprietär, men Cryptomator och VeraCrypt används för enkel kryptering så att de inte kommer åt mina filer).
Kalender är ersatt med Simple Calendar Pro (F-Droid, av Tibor Kaputa [hans Simple appar är jättebra!])
Foton ersattes med lokala backuper och Dropbox.
Play ersattes med F-Droid och Aurora store.
Chrome ersattes med Firefox.

YouTube har inte direkt ersatts då bra alternativ saknas, men jag använder Invidio och NewPipe som front-end applikationer istället för YouTube appen/hemsidan direkt.

 

Om du har lust kan du se ”all” data Google har om dig, gå till https://takeout.google.com och begär ett arkivutdrag. Det kan ta några timmar eller dagar innan den är tillgänglig för nedladdning, och filen kan vara ganska stor (10+ GB), så var beredd på mycket data att gå igenom. Arkiven laddas ned som zip filer och kan öppnas med vilket komprimeringsverktyg som helst (7zip, Ark m.fl.).

Eller vill du ta steget längre och radera ditt Google konto en gång för alla? (Har du en Android telefon med Google Services så tänk på att du blir utelåst från ungefär allt på mobilen om du gör detta. Tips; Lås upp bootloadern, installera ett bättre ROM med MicroG, roota och skaffa F-Droid för att bli fri från Google även där!)

Gå till https://myaccount.google.com, logga in, välj ”Data och anpassning” i vänstra menyn och sedan scrolla ner till ”Ladda ned, radera eller gör en plan för din data” och välj ”Radera en tjänst eller ditt konto” (eller tryck här). Följ sedan instruktionerna.

Det är förståeligt om de flesta inte kan radera sitt konto, men att sluta använda så många av Googles tjänster som möjligt är ett bra steg framåt.

 

Tack för att du har läst, gott nytt år, och always encrypt!


Intressant läsning;
https://www.washingtonpost.com/news/the-intersect/wp/2014/11/19/everything-google-knows-about-you-and-how-it-knows-it/
https://thebestvpn.com/what-does-google-know-about-you/
https://www.cnbc.com/2018/01/31/google-facebook-data-privacy-concerns-out-of-control-commentary.html

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *