Skärmbild av mina teckningar

Tre års tecknande – i siffror

Den fjärde februari 2017 fyllde jag i den första raden i ett tomt Excel-dokument. Detta dokument blev början på en lång kartläggning över mina ritvanor; vad jag ritar, hur länge jag spenderar på att teckna, hur bra jag tycker att ritsessionen gick, vilket medium jag använder mig av samt om jag har använt mig av referenser eller inte. Nu cirka tre år senare består dokumentet av 1080 rader, en för varje dag som gått sedan 2017-02-04, vare sig jag faktiskt ritade just den dagen eller inte.

Jag har inte lyckats dokumentera varenda gång jag har ritat så statistiken är inte helt felfri, men på ett ungefär ska den stämma. Så enligt det jag har skrivit ner så har jag ritat i 448,6(!) timmar sedan början av 2017, inkluderat både digitala och traditionella ritmetoder. Det låter ganska mycket, men under dessa tre år har 26 280 timmar passerat, så under 1,7 % av den tiden har jag försökt få ner något sevärt på ett papper (eller på en ritplatta), vilket i sig inte är helt dåligt.

Lite annan rolig statistik och information:

 • Enligt min ”har jag ritat bra eller dåligt” skala (rankat från 1-5, där 1 är urkasst och 5 är mycket bra) så ligger jag på 3,82. Om det säger mer om mitt ego eller mina ritfärdigheter kan du själv fundera på.
 • På samma skala har jag endast …..
  • 5 dagar med ”2” (dvs dåligt),
  • 68 dagar med ”3” (sådär),
  • 212 dagar med ”4” (bra) och
  • 30 dagar med ”5” (mycket bra)  …. så en ganska fin normalfördelning. Konstigt nog hade jag ingen ”1” men det kanske är bra det.
 • Antal dagar per år som jag har ritat är;
  • 2017: 80 dagar, med 103,4 h,
  • 2018: 125 dagar, med 196,3 h och
  • 2019: 117 dagar, med 148,9 h. Totalt 322 dagar. Nästan ett helt år!
 • Mitt excel-dokument är 79,4 kB stort och har filtypen .ods ([Open Document Spreadsheet], fick byta från Excels .xlsx då jag bytte till Linux).
 • Den 20:e december 2019 fyllde jag min första sketchbok, med en sista teckning av en julljusstake! (Är nästan halvvägs i min andra.)

Jag har också några grafer. (Gjorda i LibreOffice Calc och Gnumeric, varav den sistnämnda är mycket bra.)

Graf över kumulativ tid lagd på att rita

Ovan i figuren har jag plottat den kumulativa tiden jag har ritat. Grafen är uppdelad i tre delar, en för varje år. Timmarna ökade lite svagt i början men är rätt så linjärt i slutet.

Graf över tid lagd på att rita 2017 Graf över tid lagd på att rita 2018 Graf över tid lagd på att rita 2019

Tittar man på mer statistiska grafer ser man rätt så tydligt hur och när jag brukar rita över året. 2017 var inte ett så aktivt år, det var mest på hösten som jag på riktigt kom igång med att teckna. De två åren därefter gick det däremot bättre. Nu hade jag fått in en bättre disciplin med att försöka rita helst varje dag (ja du ser ju i graferna hur det gick), och jag spenderade ungefär 1-3 timmar per session. Som det också syns om man jämför 2018 med 2019 så fick jag mindre tid och ork till att rita under 2019, detta pga. en större mängd skolarbete, flytt till Kiruna, ridning m.m. Jag har ändå lyckats ganska bra med att sprida ut tecknandet över året, med inte alltför långa pauser mellan varje gång.

Jag har också ett antal teckningar från 2015 och 2016 i en mapp på min hårddisk, men eftersom jag inte hade börjat med kartläggningen då samt att jag inte har orkat att lägga in dom i efterhand så är de inte med i statistiken.

Kartläggningen fortsätter även under 2020, och kanske nästa år vid den här tiden kommer ett nytt inlägg med en graf för även detta året.

 

Tack för att du har läst, och always encrypt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *