VeraCrypt

Kryptera dina filer med VeraCrypt

Ett av de mest användbara verktyg du kan använda dig av för att skydda dina filer från obehöriga är kryptering. Du använder kryptering hela tiden, vare sig du märker det eller inte. Genom att bara besöka den här hemsidan har din internettrafik krypterats med s.k. SSL/TLS kryptering som skyddar datan som överförs mot hackare eller vakande ögon. Kryptering används också när du skickar mail, kollar saldot på din internetbank eller genomför en kortbetalning, helt automatiskt.

Mycket av den viktiga information som skickas över internet är krypterad, men det finns även en del som kanske är ännu viktigare, en som inte många tänker på; din egen dator och personliga filer. Alla dina bilder, dokument, foton, program och personlig data finns lagrad på din dator, helt oskyddat. Om till exempel någon bryter sig in i ditt hus och tar din dator får dom även tillgång till precis allt du har på den. Det är inte så bra. Ett enkelt sätt att skydda sig mot detta är genom att kryptera hela datorn eller endast de delar som du vill (som jag visar i denna guide) genom att använda programmet VeraCrypt. Programmet är gratis och open-source, och kan laddas ned här; https://www.veracrypt.fr/en/Downloads.html. Använder du Linux finns det i din pakethanterare.

Jag går igenom hur du skapar krypterade ”volymer”, dvs. en låst fil på datorn som du kan lagra personliga filer i. Denna volym skyddas av stark kryptering och en lösenordsnyckel (som gärna är ännu starkare). Volymen är låst (krypterad) och oanvändbar tills du låser upp den med ditt lösenord, vilket skyddar dina filer från obehöriga. Ladda ned programmet, starta det och fortsätt sedan nedan.

Så här ser VeraCrypt fönstret ut när du först öppnar programmet. Jag använder Linux så det ser lite annorlunda ut om du använder Windows, men generellt är allt likadant. För att skapa en ny krypterad volym tryck på ”Create Volume” knappen nere i vänstra hörnet.

Nu får du upp två till tre olika alternativ, välj det första. Dom andra två är till för att kryptera en partition eller hela systemdisken, men det går jag inte igenom nu. Tryck på ”Next” för att gå vidare.

Välj ”Standard VeraCrypt Volume”.

Nu får du välja vad volymen/containern ska heta samt var någonstans du vill skapa den. Tryck på ”Select File…” och bläddra till mappen/sökvägen du vill använda och namnge filen i det översta fältet. Klicka på ”Save”. Fönstret borde stängas och sökvägen till filen du valde borde synas i rutan som i bilden ovan. Sökvägen till min exempelfil är […]/Dokument/exempel. Tryck på ”Next” för att forstätta.

Tryck på ”Next” utan att ändra något. Du får välja krypteringsalgoritm men standardvärdet är bra så inget behöver göras.

Välj hur stor volymen ska vara. Ju större värde desto mer filer får plats i den. Bilder och filmer tar mer plats, så vill du lagra dessa i volymen så välj något större värde, t.ex. >1GB.

Nu ska du skapa ett lösenord till din volym. Detta är det viktigaste steget i hela processen, för utan ett bra lösenord så försvinner hela meningen med att använda sig av krypterade volymer. Lösenordet ska vara tillräckligt svårt så att ingen obehörig kan gissa sig till det och få åtkomst till dina filer. Lösenordet ska helst vara minst 16-20 symboler långt och gärna innehålla specialtecken, stora och små bokstäver samt siffror. Använd t.ex. inga namn på husdjur, födelsedatum eller din favorithobby, dessa är lätta att gissa eller ta reda på. Helst ska inget i lösenordet kunna relateras/länkas till dig. Har du svårt att komma ihåg lösenord, använd en lösenordshanterare (som KeePassXC) eller skriv ner det och förvara det på en säker plats där ingen hittar det.

Skriv in lösenordet två gånger och fortsätt till nästa steg.

Välj filsystem för volymen. Detta behöver du nog inte ändra så låt det vara om du inte vet vad det gör. Om du använder Windows finns andra typer än på Linux. Fortsätt till nästa steg.

Nu skapas krypteringsnycklar från dina musrörelser. Rör musen slumpmässigt runt i fönstret tills den gröna stapeln fylls, det tar ca 20-60 sekunder beroende på din dator. När den är fylld tryck på ”Format” för att skapa volymen.

När den är klar kommer ett bekräftelsemeddelande upp som säger att allt gick bra (eller inte). Nu är din krypterade volym skapad på den plats du valde tidigare. Tryck på ”OK” och sedan ”Exit”.

Nu är den krypterade volymen skapad, men fortfarande låst. För att låsa upp den (och för att kunna skriva och läsa filer från den) välj en diskplats (Slot) i listan som är ledig genom att trycka på den, sedan välj ”Select File…” i nedre högre hörnet. Bläddra till där du sparade volymen och välj den, tryck sedan på ”Öppna” (eller ”Open”).

Detta fönster öppnas och frågar efter lösenordet till volymen, skriv in det och tryck på ”OK”.

Använder du Linux så skriv in ditt administratörslösenord och tryck på ”OK”, annars hoppa över detta steget. Upplåsningsprocessen kan ta några sekunder beroende på hur stor volymen är och hur snabb din dator/disk är.

Skrev du in rätt lösenord så låstes volymen upp, och ”monterades” på diskplatsen du valde. Ett fönster öppnas som visar alla filer som finns på den upplåste volymen. Öppnas inget fönster så kan du högerklicka på diskplatsen (som på den gröna raden ovan) och välja ”Open” eller ”Öppna”. (För att sedan låsa volymen välj ”Dismount”).

Grattis, du har nu skapat och öppnat en krypterad volym med VeraCrypt!

Så här ser min exempelvolym ut, jag lade in en textfil och en bild på en hund. Sökvägen till volymen varierar på ditt operativsystem; på Linux monteras disken under /mnt/. På Windows borde volymen synas under ”Den här datorn” i utforskaren. Nu kan du flytta dit filer som du vill hålla skyddade, eller läsa filer som redan finns där.

Eftersom volymen är krypterad så måste lösenordet användas för att kunna läsa innehållet på volymen. Så här ser volymen ut om jag försöker öppna den i en text-editor, dvs det går inte att läsa någonting. Glömmer du lösenordet går det inte att få tillgång till filerna som ligger på volymen, så se till att ha lösenordet någonstans där du kommer åt det! Du, och endast du ska känna till lösenordet. (Spara det inte i en textfil på datorn, på en lapp på datorskärmen eller i volymen själv, det kommer inte att sluta bra). När du är klar med att använda volymen, glöm inte att låsa den efter genom att stänga av datorn eller trycka på ”Dismount” / ”Dismount All” i VeraCrypt!

Nu borde du kunna använda den mest grundläggande funktionen i VeraCrypt; att skapa och öppna krypterade volymer. VeraCrypt har många fler användbara funktioner, som t.ex. full disk- eller partitionskryptering, automatisk upplåsning av volymer vid inloggning på datorn m.m., men det får blir i en framtida guide. Tack för att du har läst, och till nästa gång; always encrypt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *