Manjaro Desktop

Ny laptop och Linux Manjaro

Min Surface Pro bestämde sig för att lägga av helt en vecka efter att garantin gick ut, vilket är lite misstänksamt.. Men det kanske var lika bra det, för det gick ändå dåligt att köra Linux på den då det inte finns många (bra) kernels till Surface enheter. Hittade en på GitHub men med den funkade inte Mullvad och lite andra saker som jag ville använda, så jag gav upp den idén.

Aldrig mer Microsoft tänkte jag och köpte en HP laptop istället 🙂 Hittade en hyfsat bra dator på Fyndhörnan hos Elgiganten med AMD Ryzen 5 2500U, 8GB RAM, integrerad Vega 8 grafik samt en 256 GB SSD.  Windows 10 var förinstallerat tillsammans med mängder med HP program som ingen använder, så jag laddade ner Linux Manjaro KDE, skapade ett körbart USB-minne med Rufus och installerade det. Installationen gick bra, men problemen som uppstod därefter tog ett antal dagar att fixa.

Laptopen har ett inbyggt wifi-kort från Realtek (RTL8723DE) vilket det tydligen inte fanns med några drivrutiner till i själva installationsfilen, så jag kunde inte ansluta till internet för att uppdatera eller hämta nya drivrutiner. Jag hämtade en ethernetkabel och anslöt den, vilket fungerade. Dock hämtades inga fungerande drivrutiner när jag uppdaterade operativsystemet och paketen (programmen), så jag satt ett antal timmar med att försöka testa nya kernels, installera om OS:et m.m. Efter säkert hundra genomlästa trådar (forum) eller webbsidor och mycket frustration så lyckades jag hitta en person som skrev att det finns ett paket i pakethanteraren i Linux som heter rtlwifi_new-extended-dkms som fungerar. Jag laddade genast ner den och startade om datorn, och till min förvåning funkade wifit!

Efter en hel eftermiddag samt kväll med wifi-fixande trodde jag att det värsta var över, men oj så fel jag hade.

Cryptomator stod sen på tur. Programmet ville inte starta utan gav mig felmeddelandet;

No such interface ”org.freedesktop.DBus.Properties” on object with path /org/freedesktop/secrets/collection/login,

vilket jag inte förstod någonting av. Som tur var lyckades jag lösa det genom att skapa en Login-nyckel i Seahorse programmet, då startade Cryptomator utan problem. Tack till dem hjälpsamma utvecklarna! 😀 Det var ännu fler saker som inte fungerade men jag orkar inte skriva om allting.

Bortsett från dessa små problem (var enkla att lösa när jag visste hur) så är Manjaro ett jättebra operativsystem, snyggt, kraftfullt och snabbt med mängder av roliga inställningar! Har du inget bättre för dig och vill testa det kan du skapa ett körbart (bootable) USB-minne bredvid ditt nuvarande operativsystem utan att behöva installera om något. Finns mängder med guider, men här är en bra för Ubuntu. Det är samma steg för Manjaro, bara en annan .iso fil.

Så här set mitt skrivbord ut för tillfället 🙂

Skärmbild av desktopen

Det var allt för nu, tack och till nästa gång, always encrypt!

 

Uppdatering 2020-01-03: Bildkomprimering

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *