En snabbguide till Mullvad

Mullvad är en VPN-tjänst (Virtual Private Network, kommer en guide om det också) som drivs av det svenska Amagicom AB och lanserades redan 2009. Mullvads VPN krypterar din internettrafik så du kan behålla en del av din personliga integritet när du använder en dator, surfar på nätet i mobilen eller spelar. Med en VPN undviker du att bli spårad av din internetleverantör, FRA, hackare eller annat roligt. All data som skickas med VPN:en över internet krypteras innan den lämnar din dator, så det är (troligtvis) endast du själv som kan se vad du gör (det finns många undantag men det kommer också i ett senare inlägg).

Eftersom Mullvads VPN skickar all din krypterade internettrafik över sina egna servrar så kan man ju fråga sig om de kan se allt du gör på internet. Detta gör de dock inte då de har en ”no-log” policy. Dvs de sparar ingen personlig data från användare.

Tjänsten är inte gratis utan kostar 5 €/månad. Det enklaste sättet att ansluta är att använda deras egna Mullvad VPN app/program. För att använda programmet behöver du generera ett kontonummer, vilket du kan göra här. Detta kontonummer är ditt egna och ska inte delas med andra. Det är bra att skriva ner numret någonstans så att du kommer ihåg det. Efter du har genererat kontonumret ska du betala, vilket kan göras med; Bitcoin, Paypal, Banköverföring, Kontokort, Kontanter, aktiveringskod eller med Swish.

Efter att betalningen har skickats och du har skrivit ner ditt kontonummer kan du ladda ner Mullvad programmet på din dator. Detta gör du här. Programmet finns endast till Windows, Linux och Mac. Till telefoner (Android och iOS) är det lite krångligare att använda då man behöver OpenVPN appen samt en konfigurationsfil från Mullvad.

Eftersom jag endast har Android och Windows för tillfället beskriver jag bara installationsprocessen för dessa två operativsystem. Det är dock ganska likt för Mac, Linux och iOS. Det finns många andra guider på internet om hur du installerar det på dessa system.

Windows: När du har laddat ned installationsfilen öppnar du den och följer instruktionerna i installationsfönstret. Efter installationen är klar startar du programmet. Det ska då se ut ungefär så här;

I rutan skriver du in ditt kontonummer som du genererade tidigare. Tryck på Enter eller den gröna knappen. Programmet ansluter dig sedan automatiskt till VPN:en. Att du är ansluten korrekt visas genom den gröna ikonen i taskbaren samt ”Säker anslutning” texten i fönstret. Det borde nu se ut så här;

Fönstret visar vilken VPN server du är ansluten tull, vilken IP-adress servern har och var den ligger. Programmet ansluter automatiskt till Sverige, men du kan ändra vilken server du vill vara ansluten till genom att klicka på ”Växla plats”. Vill du inte använda VPN:en klickar du på ”Koppla från”, och anslutningen borde stängas samt en röd ikon visas i taskbaren. Inga andra inställningar behöver röras, men vill du göra det kan du klicka på kugghjulet uppe i högra hörnet i Mullvad fönstret.

Android: Ladda ner OpenVPN appen från Google Play eller F-Droid (App Store för iOS). För att ansluta behöver du en konfigurationsfil från Mullvad, den laddar du ner här. Skriv in ditt kontonummer, väl ”Android/Chrome OS” som plattform och välj en region du vill ansluta till (om du vill). Inga andra inställningar behöver röras. Klicka sedan på ”Ladda ned” och spara filen någonstans på din telefon.

Öppna den nedladdade filen (klicka på den) med OpenVPN appen. Som användarnamn har du ditt kontonummer och som lösenord ”m” (kontonummer fungerar också). Aktivera ”Seamless tunnel”, samt ”AES-CBC cipher algoritm” i inställningarna för bästa integritet. Anslut sedan till VPN:en genom att klicka på Anslut eller den lilla avlånga knappen bredvid profilen du importerade. Om du får en fråga om du verkligen vill ansluta klickar du på ”Ja” eller ”Anslut”. När du är ansluten är knappen i bilden nedan grön och en nyckelikon visas i aktivitetsfältet på telefonen.

Vill du inte använda VPN-anslutningen längre klickar du på samma knapp igen, och nyckelikonen borde försvinna.

Så enkelt var det att skaffa en snabb och säker VPN för förbättrad personlig integritet!

Fler detaljerade guider eller uppdateringar kan komma senare. I så fall uppdateras denna guiden med länkar eller text. Det här inlägget är inte sponsrat. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *