Hyssna pilgrimsled, januari 2022

Strax nordväst om Kinna i Marks kommun ligger ett litet samhälle kallat Hyssna. I utkanten av byn ligger Hyssna gamla kyrka och ett hembygdsmuseum, som också kan ses som en startpunkt för Hyssnaleden; en vandringsled på ca fyra mil. Men det är inte vad detta inlägget handlar om, utan den (mycket) kortare pilgrimsleden som utgår från samma kyrka.

Karta över pilgrimsleden i Hyssna
Karta över pilgrimsleden i Hyssna. Det finns en parkering bredvid kyrkan som är utritad i botten av kartan tillsammans med den markerade leden. CC BY-SA 2.0, OpenStreetMap.org.

 

Bild på del av Hyssnaleden, med stora granar på sidorna och snöklädd mark.

Leden är på cirka två kilometer och tar en genom betesmark, skog och uppför kullar.

En skylt där det står ”Bergsgrottan, Torshälls stôva”, med ett stort träd som täcker grottöppningen

Södra sträckan följer Hyssnaleden som går nedanför det skogsbeklädda berget längs med betesmarker. Det finns en kort avstickare upp till bergskanten där Bergsgrottan ligger, där det också finns en bänk att sitta på.

Snöbeklädd stig som går uppför skogskanten med granar åt alla håll och kanterI nordöstra delen av leden svänger pilgrimsleden av uppför berget och in i skogen.

Utsikt över byn med Hyssna gamla kyrka i mittenDet finns två olika utsiktspunkter som ger en fin utsikt över området. Bänkar finns där också.

Stigen som går genom den delvis täta skogen. Snö här och därVissa delar går genom hyfsat tät skog, men snön gjorde det lite ljusare. Stigen är välmarkerad och lätt att följa.

En inhägnad skylt där det står Hyssnaleden och en pil åt höger. Marken är snötäckt

 

En å som rinner under en gammal stenbroRunt kyrkan rinner en å, där det också finns en fin äldre stenbro.

Det tog ungefär en timme att gå runt området i lugn takt. Enligt en lokal skylt fanns det också en toalett någonstans vid hembygdsgården, men den hittade jag inte. Leden är inte så lång, men kan vara värt ett besök!

Alla foton är tagna med Canon 650D och objektivet Canon EF 24-105 L IS USM. Bilder redigerade med RawTherapee.

Information om lederna:
https://www.vastsverige.com/mark/leder/hyssnaleden/
https://www.hyssna.se/turism/hyssnaleden/

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *