Raspberry pi serverinstallation 2

Hemsidorna är flyttade!

Strax över trettio timmar tog det. Trettio timmar av förvirring, felmeddelanden och felsökning. Men jag lyckades! Denna hemsida (samt teodorsson.se och två andra) körs nu på en Raspberry Pi 4 Modell B 4GB som ligger precis bredvid min router. Längre bort gick inte att lägga den för då räckte inte Ethernetsladden.

Raspberry Pi 4 - Side
”Raspberry Pi 4 Model B – Side” av Michael Henzler, CC-BY-SA 4.0 (nedskalad).

Jag köpte en RPi 4 strax efter jul med tanken att köra en egen webbserver, men tyvärr så har inte USB boot släppts för Raspberryn ännu, vilket jag besviket upptäckte strax efter (jag lyckades inte få Ubuntu Server att starta på det sättet jag ville). Den har legat på hyllan i några månader nu i väntan på att en mjukvaruuppdatering snart ska komma, men än så länge så håller utvecklarna fortfarande på med att fixa Network boot innan de startar på USB boot. Nästan varje dag har jag bevakat release notes:en på Github. För fyra dagar sedan hade jag tröttnat på att vänta och gick in på Raspberry-forumet, och vad hittar jag där? Jo, en användare som skriver att det går att installera NOOBS på en USB-enhet medans boot-partitionen ligger på SD-kortet. ”OOooh, det måste jag testa” tänkte jag och laddade ned OS-filerna.

Tre dagar senare sitter jag här med en ganska så för varm Raspberry som kör Raspbian, med Apache, MySQL, PHP och en del andra småprogram. Ungefär fem gånger under installationsprocessen blev felen så förvirrande att jag inte visste vad som var fel, så istället för att felsöka i några timmar till så formaterade jag hela alltet och började om från början. Det var allt från enkla omdirigeringsfel från felaktig kod i Apache filerna (vilket jag kom på senare) till databaserror som helt förstörde mitt dåliga försök till WordPressflytt. Hade jag gjort rätt från första början så hade allt nog tagit max fem timmar. Hur som helst så har jag nu min helt egna webbserver! Förhoppningsvis har jag implementerat tillräckligt bra säkerhetsskydd, men det får tiden visa 🙂

Raspberry pi serverinstallation 1
Dag 3 – nästan klart, fortfarande en del sladdar.

Det blev många error-meddelanden, men samtidigt lärde jag mig enormt mycket, inte minst hur kul det är när saker fakiskt funkar som de ska! 🙂 Jag går inte in i mer detalj nu hur jag gjorde utan det får komma i ett framtida inlägg, om jag nu kommer ihåg alla steg, men det är ett problem för en annan gång.

 

Tack för att du läst, och always encrypt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *